Het klimaat van Albanië

admin

12 maart 2016

Voor veel mensen is Albanië een Balkanland dat nog niet zo bekend is. Het land is nog niet zo populair onder vakantiegangers, maar het klimaat in Albanië is heerlijk. Albanië heeft namelijk hetzelfde klimaat als landen als Griekenland of Kroatië. Dat betekent dat het land warme zomers kent en zeer zachte winters. Echter, in het binnenland kan het ’s winters ook kouder worden. Daarnaast is het zelfs mogelijk om in het noorden van het land te skiën. Volgens de officiële Köppen-Geiger klimaatclassificatie heeft Albanië een warm mediterraan klimaat onder de aanduidingen Csa (langs de kust) en Csb (landinwaarts).

De zomer en winter in Albanië

In de zomer is het erg warm in Albanië. In de zomer is het rond de 30 graden. In extreme zomers kan de temperatuur zelfs rond de 40 graden liggen. Maar er zijn ook altijd kansen dat het weer omslaat. Doordat het land aan de Adriatische Zee ligt, komen er regelmatig zware buien het land binnen in de zomer. Door deze buien kan het zomaar 10 graden kouder worden. Deze zware depressies vinden met name aan het einde van de zomer plaatst. Echter, in de zomer schijnt vooral de zon en is een duik in de zee echt wel nodig! Wanneer de herfst komt, komt er ook meer regen in het land.

De winters in Albanië zijn zeer zacht. In de kustgebieden is de gemiddelde temperatuur vaak rond de tien graden. Bijna de gehele winter blijft het daar ’s nachts ook boven het vriespunt. Bijna geheel het land krijgt wel te maken met sneeuwval, en in de bergen zal deze sneeuw blijven liggen. De winter loopt ongeveer van november tot eind februari. Naast dat in de bergen sneeuw valt, krijgt de hoofdstad Tirana hier ook vaak mee te maken. In de bergen kan in de winter ook aan wintersport gedaan worden. Het is hier echter niet zo goed geregeld als in bijvoorbeeld Oostenrijk of Zwitserland.