Dürres, een historische stad aan de westkust van Albanië

admin

16 september 2016

Lang geleden was Dürres de hoofdstad van Albanië. Inmiddels is Tirana de hoofdstad van het Balkanland. Dürres is nog steeds een zeer populaire plek voor toeristen. Met 20 kilometer zandstrand aan de Adriatische Zee, met altijd lekker weer, valt dat natuurlijk goed te begrijpen. Maar wie dieper in Dürres duikt, zal ontdekken dat de stad nog veel meer te bieden. De stad heeft een zeer rijke geschiedenis en het paleis van Koning Zog is het bezoeken meer dan waard.

Muurschildering

De havenstad Dürres

Dürres is een belangrijke havenstad en genereert dan ook inkomsten voor het land. Dankzij een aantal veerbootverbindingen met Italië en een uitgebreid spoorwegennetwerk, komen hier heel wat logistieke zaken bijeen. De havenstad kent een rijke historie en er zijn ook nog overblijfselen uit de Byzantische tijd te vinden. Denk hierbij aan het oude amfitheater of de musea. Een tijd lang is Dürres het bruisende centrum geweest van het land. Echter, in de 4e eeuw werd de stad verwoest door een aardbeving en stortte de handel in. Maar inmiddels is de stad, dankzij de gunstige ligging, dus weer uitgegroeid tot een van de belangrijkste steden van het land.

Paleis van Zog

Ben je van plan om naar Dürres te gaan? Bezoek dan het paleis van Zog. Het is een van de overblijfselen uit de Byzantische tijd. Het paleis van Zog (ook bekend als Kalaja e Durrësit) was de villa waarin Konig Zog verbleef in de zomer. Het biedt een fantastisch uitzicht over de stad en de haven van de stad. Zeker de moeite waard om hier eens een kijkje te nemen!

Klimaat Dürres

Het land Albanië kent hetzelfde klimaat als bijvoorbeeld Griekenland of Bulgarije. Dat geldt ook voor de stad Dürres. In de zomer is het vaak boven de 30 graden en in de winter vaak een graad of 10 boven het vriespunt. Wel kan er in de herfst neerslag vallen en ook sneeuw is hier niet vreemd.